Staatssecretaris neemt het boek 'De JIM-aanpak' in ontvangst
Een aanpak om uithuisplaatsing van jongeren te voorkomen, daar wilde staatssecretaris van Rijn meer over weten. Hij werd erover bijgepraat door een jongen van 13, zijn tante, de betrokken hulpverleners en degenen die de aanpak ontwikkelden. Ook ontving hij het boek dat Levi van Dam en Sylvia Verhulst erover schreven.
Verslag Sylvia Verhulst
Voor de meeste mensen zit de werkdag er om 17:30 uur wel op, maar niet voor Martin van Rijn, deze donderdag de zestiende juni. De staatssecretaris van VWS met jeugdbeleid in zijn portefeuille neemt er in een zaaltje op het departement nog eens goed de tijd voor om zich te laten vertellen hoe dat werkt: die JIM-aanpak.
Alternatief voor uithuisplaatsing
Levi van Dam, die de aanpak ontwikkelde, legt uit dat het gaat om gezinnen in een crisissituatie waar uithuisplaatsing van een jongere dreigt. Die jongere mag nu iemand uit zijn eigen omgeving aanwijzen als vertrouwenspersoon. Dat is bijvoorbeeld een oom, tante of buurvrouw. Die wordt de JIM: Jouw Ingebrachte Mentor. Deze gaat met de jongere, de ouders en de experts samenwerken en krijgt een belangrijke stem in het traject.
Van links naar rechts: Levi van Dam, Sem, Martin van Rijn, mentor Lucienne, hulpverleners Suzanne de Ruig en Inge Stravers en Sylvia Verhulst.
Erge ruzie
Lucienne, tante van Sem (13) vertelt Van Rijn over haar ervaring als JIM. “Toen Sem mocht zeggen wie hij als JIM zou willen, noemde hij tot mijn verbazing mijn naam. Ik voelde me erg vereerd en ben heel blij dat ik hem kan helpen. Zijn ouders zitten er soms te dicht bovenop en het is heel gaaf dat hij dan iemand heeft als ik waar hij terecht kan met zijn problemen.”
Dan vraagt Van Rijn aan Sem of hij kan vertellen hoe dit werkt. “Alleen als je dat wilt hoor.” Dat wil Sem wel. '”Stel, ik heb erge ruzie met mijn moeder, dan ga ik naar Lucienne. Zij weet me heel goed gerust te stellen; ik krijg van haar een kop thee en dan praten we. Als ik denk: nu ben ik weer rustig, ga ik weer naar huis.”
Suzanne de Ruig, hulpverlener en ervaren met de JIM-aanpak, vult aan: 'Het verschil met hulpverlening van buitenaf is dat de persoon die JIM wordt en het gezin elkaar al kennen en een verstandhouding hebben. Ik kan als hulpverlener wel mijn deskundigheid op dit gezin afvuren, maar ik loop achter, ik weet heel veel zaken niet die zij wel weet, ik ken de gevoeligheden niet, zij wel. En tot onze verbazing willen mensen graag helpen als er een appèl op ze wordt gedaan.”
Mantelzorg voor jongeren
De staatssecretaris wil wel meer weten. Wat het verschil is met de ‘eigenkrachtaanpak’, aan welke eisen een JIM moet voldoen, hoe dit de rol van hulpverleners verandert en of de relatie tussen de JIM – immers een bekende van het gezin – en de ouders ook wel eens verstoord raakt. Als alle vragen beantwoord zijn, concludeert hij: “Goh, mooi. Dit is eigenlijk mantelzorg voor jongeren.”
Levi van Dam smeedt het ijzer nu het heet is en vraagt of ze bij VWS misschien kunnen helpen om dit nieuwe idee voor jeugdzorg meer landelijke bekendheid te geven. Hij wordt niet teleurgesteld. Van Rijn wil het graag onder de aandacht brengen van gemeenten via de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). “Ik wil wel meehelpen en -denken om dat voor elkaar te krijgen. Want we zijn natuurlijk erg op zoek naar nieuwe en effectieve methoden voor het jeugdaanbod. Dit zou er een kunnen zijn.”
Tijd voor overhandiging van het boek De JIM-aanpak. Het alternatief voor uithuisplaatsing van jongeren. Dit boek beschrijft de visie achter de aanpak, bevat een handleiding voor hulpverleners en beschrijft de ervaringen en resultaten tot nu toe.
Na het fotomoment vraagt een van de aanwezige ambtenaren aan Levi van Dam of hij misschien ook een presentatie wil houden over de JIM-aanpak tijdens het directie-overleg Jeugd van het ministerie. VWS blijkt werkelijk geïnteresseerd.
Toneelstuk en boekpresentatie De JIM-aanpak
Op 19 mei werd het boek al gepresenteerd tijdens een drukbezochte themamiddag die geheel gewijd was aan de JIM-aanpak met een lezing, toneelstuk en een forum. Jose Manshanden, directielid bij de gemeente Utrecht en raadslid bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, overhandigde die middag de eerste exemplaren van het boek De JIM-aanpak.
Bekijk hier het videoverslag >>