Lezing: De Godspot. Zit religie in je brein?
Religieuze ervaringen zijn aan te leren
Neuropsycholoog en auteur van Extase Michiel van Elk stelt dat alles wat we ervaren, denken en doen wordt geïnitieerd door het brein, dus ook religieuze ervaringen. De wetenschapper en ex-gelovige vertelt in zijn boek over het veldonderzoek op paranormaalbeurzen, kerkgenootschappen en andere experimenten, zoals dat met de Godhelm op Lowlands. De Godhelm op Lowlands was nep, maar toch hadden veel mensen bijzondere ervaringen. Religieuze ervaringen zijn, volgens Van Elk, dus op te roepen en je kunt jezelf ook hierin trainen.
Kritisch over neuro-onderzoek
Theoloog Christoph Hübenthal is kritisch over neuro-onderzoek naar de basis van religie. Hij betoogt dat religie niet gereduceerd kan worden tot bepaalde piekervaringen. Religie gaat volgens hem veel meer over een levenshouding van toevertrouwen, over ethiek en waarden. Bovendien geeft dit type onderzoek een te grote betekenis aan de hersenen. De mens is meer dan zijn hersenen, en religie is meer dan alleen religieuze ervaringen.
Is religie een hersenactiviteit?
Na hun korte lezingen gaan Michiel van Elk en Christoph Hübenthal met elkaar in gesprek over de vraag of religie niet meer dan een functie van ons brein is. Als dat zo is, welke implicaties heeft dat? En als religie niet slechts een hersenactiviteit is, wat is het dan wel? Religiewetenschapper Sanne Groen is gespreksleider.
Aanwezig zijn bij de lezing
Wilt u aanwezig zijn bij de lezing? U kunt zicht inschrijven via de website van Radboud Reflects.