Verschenen Onmacht en oorlogsverlangen
Binnenwereld speelt cruciale rol
Vechten en doden spelen van oudsher een grote rol in de manier waarop de mensheid conflicten oplost. We voeren in West-Europa weliswaar steeds minder vaak oorlog, maar de oorlogen díe we voeren, zijn in omvang toegenomen en we raken ook steeds vaker betrokken bij burgeroorlogen. In Onmacht en oorlogsverlangen laat Antonie Ladan zien dat onze innerlijke wereld van grote invloed is op waarom en hoe we oorlogvoeren.
Benieuwd naar de invloed van onze innerlijke wereld? Bestel dan nu Onmacht en oorlogsverlangen.
Machteloosheid als aanjager
Als mens moeten we vaak met tegenzin constateren dat we machteloos staan ten opzichte van veel situaties, zo stelt Ladan. Met tegenzin, omdat we het liefst grip hebben op alles en streven naar maakbaarheid. Hij betoogt dat oorlog ons kan helpen bij het verdragen van de pijnlijke toestand van het onmachtig zijn. Oorlog is een kapstok voor het gevoel van onbehagen dat dit met zich meebrengt. Als we ons onvoldoende bewust zijn van de aantrekkelijke kapstok die oorlog ons biedt, kan dat een afgewogen oordeel over oorlogszaken in de weg staan. Ons ‘oorlogsverlangen’ houdt overigens alleen stand zolang de echte oorlog voldoende op afstand blijft, bijvoorbeeld door het uitzenden van troepen.
Psychoanalyse en voorbeelden uit de praktijk
Ladan heeft met Onmacht en oorlogsverlangen een fascinerend boek geschreven dat een spannende inkijk geeft in onze binnenwereld. Hij put uit de psychoanalytische geschiedenis en haalt voorbeelden aan uit de Vietnam-oorlog en uit populaire tv-series als Breaking Bad. Ook bespreekt hij politieke uitglijers, zoals de niet-bestaande chemische wapens van Sadam, en citeert hij uit werk van Gerard Reve.