Nieuws
Verschenen Leerboek forensische psychiatrie
Redactie
2 mei 2019
Leestijd:
Binnen de forensische psychiatrie is dikwijls sprake van veel comorbiditeit (middelenafhankelijkheid, intellectuele beperking), waarbij comorbide stoornissen ook met de behandeling van een andere stoornis kunnen interfereren. Naast een allround kennis van de psychiatrische kliniek is daarom een gedegen kennis van forensisch bijzonder relevante stoornissen noodzakelijk. Dit eerste 'Leerboek forensische psychiatrie' is tot stand gekomen vanuit de vraag wat onderscheidend is aan de forensische psychiatrie.
Wat is onderscheidend aan de forensische psychiatrie?
Het gaat (in elk geval om) een viertal aspecten, die elkaar niet uitsluiten, maar elkaar juist in belangrijke mate kunnen overlappen, namelijk:
- Omdat forensisch psychiaters en andere zorgverleners zich bewegen op de grens van psychiatrie en recht, is kennis van het straf(proces)recht en de (praktische) wisselwerking tussen psychiatrie en rechtspraak essentieel.
- Rapporteren voor de rechtbank is een van de bijzondere rollen van de forensisch psychiater. Psychiaters doen ingrijpende en verstrekkende uitspraken over verdachten van een misdrijf. Zorgvuldigheid is derhalve vereist.
- De laatste jaren is binnen de forensische psychiatrie - en binnen de samenleving als geheel - de nadruk meer en meer komen te liggen op risicotaxatie en risicomanagement. De opdracht aan de forensisch psychiater en psycholoog is de kans op delictherhaling zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen.
- Psychopathologie is het vierde onderscheidende punt dat heel belangrijk is. Daarbij geldt dat er vanzelfsprekend een grote overlap is tussen de forensische en de algemene psychiatrie wat betreft psychische stoornissen.
Leerboek Forensische psychiatrie voor Vlaanderen en Nederland
Deze thema's komen - naast andere - in dit boek keer op keer vanuit verschillende gezichtspunten terug. Het boek is geschreven voor het Nederlandse taalgebied en daarmee relevant voor zowel Vlaanderen als Nederland.