Podcast: Een beter leven, hoe dan?
Een wetenschap in bloei
De moderne positieve psychologie is bezig met een opmars. Al in de jaren zeventig en tachtig werden de eerste oplossingsgerichte therapieën ontwikkeld, maar pas aan het eind van de jaren negentig kwam de echte doorbraak. Pionier Martin Seligman werd toen voorzitter van de American Psychological Association, waar het zijn doel werd om deze nieuwe vorm van psychologie op de kaart te zetten. En met succes: de positieve psychologie is namelijk uitgegroeid tot een belangrijke wetenschappelijke stroming.
Van minnen naar plussen
Waar de reguliere psychopathologie vooral kijkt naar wat er mis is en hoe dit gerepareerd kan worden, brengt positieve psychologie balans aan door dat wat goed is te versterken. Om een blijvend resultaat te behalen is het namelijk belangrijk om mensen niet alleen uit de minnen te halen, maar om ook stil te staan bij de plussen. Uit onderzoek blijkt dat constructen als optimisme, dankbaarheid, veerkracht, flow, hoop, en moed daar goed bij kunnen helpen.
Welbevinden
In de Positiviteitspodcast gaat Boukje Jongedijk in gesprek met Fredrike Bannink over de beginselen, toepassingen, en mogelijkheden van de positieve psychologie. Hierbij gaat Bannink onder meer in op de well-being theory, een belangrijke theorie die stelt dat welbevinden afhangt van vijf pijlers:
- Plezier en positieve emoties
- Betrokkenheid
- Positieve relaties
- Zingeving
- Succes en voldoening
Op basis van deze theorie, en geïnspireerd door het keurmerk van de Dierenbescherming, heeft Bannink het vijfsterrenkeurmerk voor een Beter Leven ontwikkeld. In haar boek Een beter leven legt ze uit hoe dit keurmerk eruitziet en hoe je er meer welzijn mee kunt realiseren voor jezelf en de mensen om je heen.
Banninks missie
In de podcastaflevering komt ook Banninks eigen verhaal aan bod. Als cognitief gedragstherapeut werd zij 100% probleemgericht geschoold. Maar al snel ontdekte ze de verassende werking van oplossingsgerichte therapieën, en als trainer van hulpverleners in rampgebieden werd ze geïnspireerd door de enorme veerkracht die vluchtelingen en slachtoffers zelfs in de meest vreselijke situaties tonen. Positieve psychologie is sindsdien een leidraad geworden in haar werk, en met succes. Ze maakt furore als postacademisch docent, mediator, en toegewijd auteur – al meer dan veertig boeken zijn van haar hand verschenen! Ook is ze een begenadigd spreker bij congressen en universiteiten overal ter wereld. Deze grote bedrijvigheid wordt gevoed door haar missie om hulpverlening lichter, effectiever, en leuker te maken.
De best mogelijke dag
De kracht van positieve psychologie is de grote toepasbaarheid: iedereen kan er mee aan de slag! Zo daagt Bannink je uit om nou eens een mooie dag te ontwerpen voor jezelf. Wat kun je doen binnen de vijf pijlers van de welbevindingstheorie, en welk van je eigen sterke kanten zet je daarbij in? Laat tegenslagen hierbij geen roet in het eten gooien, want uiteindelijk is een positieve focus een keuze die je altijd zelf kunt maken. Banninks tegeltjeswijsheid is daarom: maak van elke dag, de best mogelijke dag!
Beluister de Positiviteitspodcast met Fredrike Bannink op Spotify, of op de website van Boukje Jongedijk.
Meer weten?
Een Beter Leven is geen receptenboek voor ultiem geluk, maar een leidraad voor méér geluk en welbevinden. Met de vijf sterren van het Beter Leven Keurmerk voor mensen gebaseerd op de welbevindentheorie uit de positieve psychologie zorg je voor meer plezier, betrokkenheid, zingeving, positieve relaties en succes.