Nieuw werkvormenboek brengt structuur en plezier in online meetings
Werkvormenexperts Sasja Dirkse en Angela Talen gingen naar aanleiding van de lockdown op onderzoek uit. Een online meeting in goede banen leiden, zo ontdekten ze, is een vak apart. Hoe zorg je voor focus, productiviteit en betrokkenheid? Wat werkt en wat niet? Ze testten talloze werkvormen en bundelden de beste 60 werkvormen in Het Groot Online Werkvormenboek.
Remote werken en vergaderen
De toekomst van werk is hier: door de coronacrisis en de lockdown is het remote werken in een ongekende stroomversnelling gekomen. Bovendien is de verwachting dat we meer dan voorheen remote zullen blijven werken. Dit betekent ook online vergaderen. De apps en programma’s voor online meetings weet iedereen wel te vinden, maar wat dan? Hoe pak je dat aan, zo’n online meeting? De auteurs staan allereerst stil bij de uitdagingen die het online werken, vooral op het gebied van gedrag en groepsdynamiek, met zich meebrengt. Wat zijn de voor- en nadelen van online meetings en op welke valkuilen moet je bedacht zijn? En natuurlijk de hamvraag: wat bepaalt het succes van een online meeting?
4 succesfactoren
Voor het welslagen van een online meeting zijn vier factoren van essentieel belang, aldus de auteurs: verbinding (voelt iedereen zich welkom en heerst er een positieve sfeer?), duidelijkheid (weet iedereen wat het doel van de meeting is?), interactie (kan iedereen meedoen en van zich laten horen?) en reflectie (zet de meeting aan tot nadenken en is er ook ruimte voor?). Hoe je dit bereikt, laten ze zien aan de hand van de 60 werkvormen. Zo’n werkvorm is een zorgvuldig gekozen aanpak die bijdraagt aan het sturen op gedrag en het behalen van inhoudelijke resultaten. De auteurs volgen hierin de bewezen methode van hun voorgaande werkvormenboeken, van voorbereiding tot uitvoering.
60 werkvormen
De kern van het boek bestaat uit de 60 werkvormen waar de auteurs en hun team zelf het liefst mee werken. De werkvormen zijn onderverdeeld per mogelijke doelstelling van je online sessie, hoewel sommige werkvormen ook voor meerdere doelen kunnen worden ingezet. Het boek is derhalve geen rigide handleiding maar vooral ook een inspiratiebron. Er zijn 12 categorieën bijeenkomsten, waaronder kennismaken, brainstormen, beslissen en evalueren.