Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Executieve functies stellen ons in staat om onze gedragingen, gedachten en emoties te reguleren en zijn daarom noodzakelijk voor zelfcontrole. De executieve functies waarop kinderen met ADHD het vaakst beperkingen laten zien zijn werkgeheugen, gedragsinhibitie en cognitieve flexibiliteit. Het doel van Braingame Brian is om deze drie executieve functies te trainen en zo de ADHD-klachten te verminderen.
Braingame Brian is in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die aan de classificatie ADHD voldoen. De veranderende kijk op psychiatrische stoornissen (het netwerkmodeldenken, de aandacht voor de neuropsychologische functies die onder het gedrag schuilgaan en het belang hierbij van met name de executieve functies) heeft ertoe geleid dat voor het inzetten van Braingame Brian een classificatie ADHD alleen niet voldoende is, maar dat er daarbovenop executievefunctieproblemen aanwezig moeten zijn.
Executievefunctieproblemen zijn niet specifiek voor ADHD, maar worden ook gezien bij andere vormen van psychopathologie, bijvoorbeeld bij kinderen met obesitas of autismespectrumstoornissen. De afgelopen jaren hebben de onderzoeken naar de effecten van Braingame Brian bij kinderen met andere classificaties dan ADHD voldoende evidentie opgeleverd om deze interventie ook bij deze kinderen in te zetten.
Omdat er aanwijzingen zijn dat voor het verbeteren van het executieve functioneren veel trainingstijd vereist is, bestaat Braingame Brian in totaal uit vijfentwintig trainingssessies en vijf boostersessies, die elk gemiddeld ongeveer 40 minuten duren en waarvan er vier à vijf sessies per week moeten worden uitgevoerd. Om dit praktisch uitvoerbaar te maken voor ouders en kind kan de training thuis worden uitgevoerd, is ze ingebed in een computerspel en wordt er gebruikgemaakt van een extern beloningssysteem.
Kinderen met een aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD) zijn druk en impulsief, hebben veel moeite om hun aandacht voor langere tijd vast te houden, kunnen hun (school)werk moeilijk plannen en organiseren, en zijn chaotisch en slordig. Dit verstoort niet alleen hun leren en presteren op school, maar ook hun sociale contacten binnen en buiten het gezin, wat een negatieve invloed kan hebben op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling, ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteurs van dit protocol: Esther ten Brink, Albert Ponsioen, Marieke de Vries, Sebastiaan Dovis en Pier Prins
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account