Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Dit symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van het verschijnen van Verdragen. Het biedt deelnemers de kans om de dialoog aan te gaan over veelal onbesproken thema’s als de bijwerkingen werking van psychotherapie en het verslavend effect van valse hoop, maar ook over de waarde van therapie als levensverrijkend proces.
Psychotherapie heeft een veel beperkter effect dan meestal wordt gedacht en gehoopt, zo werd door Flip Jan van Oenen vastgesteld in het boek Het misverstand psychotherapie (2019). Toch blijft de overtuiging heersen dat therapie ons psychisch lijden kan wegnemen. Door deze hardnekkige mythe wanen we ons afhankelijk van therapeuten voor het oplossen van onze problemen en wordt het vertrouwen dat we zélf in staat zijn met onze problemen om te gaan ondermijnd.
Nu duidelijk is dat psychotherapie onze problemen niet oplost, zullen we ons moeten richten op het verdragen van psychisch lijden. In zijn nieuwe boek, Verdragen, bespreekt Flip Jan van Oenen dit moeilijke maar noodzakelijke proces. Er is een paradigmaverschuiving nodig: van ‘oplossen moet’ naar ‘verdragen kan’. Dit brengt een aantal fundamentele vragen met zich mee: Hoe verlopen psychische stoornissen eigenlijk als we voornamelijk op onszelf zijn aangewezen? Welke copingmechanismen staan ons hierbij ten dienste? En als therapeuten geen valse hoop willen bieden, hoe ziet een realistische beschrijving van het therapeutisch proces er dan uit?
Dit symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van het verschijnen van Verdragen. Het biedt deelnemers de kans om de dialoog aan te gaan over veelal onbesproken thema’s als de bijwerkingen werking van psychotherapie en het verslavend effect van valse hoop, maar ook over de waarde van therapie als levensverrijkend proces.
Onder dagvoorzitterschap van Malou van Hintum en met bijdragen van Flip Jan van Oenen, Jim van Os, Levi van Dam en Arnon Grunberg zullen tijdens deze dag wetenschappelijke inzichten, filosofische beschouwingen en praktische handvatten aan bod komen waarmee je je therapeutische praktijk zowel kan verdiepen, verbreden als begrenzen.
Het hoopvolle vertrekpunt is: we zijn in staat onszelf te redden.
Dr. Flip Jan van Oenen presenteert een paradigmaverschuiving in de benadering van psychisch lijden: van ‘oplossen moet’ naar ‘verdragen kan’. Hij bespreekt hoe psychische stoornissen verlopen wanneer cliënten vooral op hun eigen kracht moeten vertrouwen, welke copingmechanismen daarbij effectief zijn en hoe therapeuten een realistische en hoopvolle begeleiding kunnen bieden zonder valse verwachtingen te scheppen.
In deze lezing onderzoeken we een relationeel, contextueel en temporeel model van psychisch lijden als een weg naar veerkracht en verdraagzaamheid. Dit model gaat verder dan een puur diagnostische benadering en beschouwt lijden als een betekenisvolle ervaring, beïnvloed door iemands omgeving, relaties en de tijd. Met als uitgangspunt dat psychotherapie helpt om mentale pijn te leren verdragen, introduceert deze lezing strategieën om lijden te herkaderen via presentie, perspectiefverandering en het motiveren tot experimenteel gedrag. Door de therapeutische focus te verleggen naar relationele aanwezigheid en zelfempowerment biedt dit model een kader waarin men zich anders kan verhouden tot het lijden, de macht ervan kan doen afnemen en zo duurzame verandering mogelijk maakt.
In tegenstelling tot wat de huidige berichtgeving doet geloven, zijn jongeren in de afgelopen dertig jaar niet veel meer mentale problemen gaan ervaren. Zij zijn vooral beter geworden in het verwoorden van hun mentale problemen en dat is heel krachtig. Prof.dr. Levi van Dam neemt je mee in zijn onderzoek naar de mentale gezondheidscrisis onder jongeren en hoe we hen kunnen helpen om gelukkig en gezond te zijn. De grootste ontwikkelopgave van iedere jongere is te worden wie je wil zijn, maar hoe doe je dat in een geïndividualiseerde en hybride (online en offline) maatschappij? Het is noodzakelijk dat we niet alleen de nadruk leggen op autonomie, maar óók op verbondenheid. Met jezelf, de ander, dat wat tussen ons is en dat wat jou en mij ontstijgt.
In een bijzonder gesprek reflecteren auteur Flip Jan van Oenen en schrijver Arnon Grunberg op het verdragen van psychisch lijden en de balans tussen zelfredzaamheid en therapeutische steun. Naast de vraag hoe therapie ons kan ondersteunen, onderzoeken zij wat psychische pijn eigenlijk is en hoe mensen daarmee om kunnen gaan buiten de spreekkamer. Een unieke kans om na te denken over de essentie van psychisch lijden en onze veerkracht daartegenover.
is wetenschapsjournalist en dagvoorzitter, gespecialiseerd in psyche en gezondheid. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Doe eens normaal: Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses, Brein onder druk: Over stress, agressie en veerkracht en Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen (samen met Jakop Rigter). Als dagvoorzitter is ze actief voor verschillende organisaties en instellingen in de ggz, jeugdhulp en gezondheidszorg. Meer informatie over Malou vind je op malouvanhintum.nl.
(fotografie: Duncan de Fey)
is orthopedagoog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn huidige leerstoel valt onder de programmagroep Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding. Van Dams kennis op het gebied van pedagogiek en onderzoek combineert hij met zijn ambitie om positieve impact te maken in de levens van gezinnen. Zo is hij oprichter van de stichtingen JIMwerkt, Garage2020 en Make MDMA Medicine, en initiatiefnemer van We Spark the World en Feelee.
is een van de succesvolste Nederlandse schrijvers, zowel in binnen- als buitenland. Hij heeft een onvoorstelbaar oeuvre, dat vele romans, toneelstukken, essays en columns in verschillende kranten en bladen omvat. Hiervoor werd hij meerdere malen bekroond, met onder meer de vooraanstaande literaire P.C. Hooft-prijs en de Johannes Vermeerprijs.
(fotografie: Sander Voerman)
is arts, systeemtherapeut, trainer en supervisor. Hij is verbonden aan het Centrum voor Relationele Therapie van Arkin te Amsterdam en het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie.
is hoogleraar Psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij heeft meer dan 30 jaar klinische ervaring in de behandeling van mentale variatie en neurodiversiteit, met name op het gebied van trauma, psychosegevoeligheid en bipolaire stemmingsgevoeligheid.
Voor dit symposium is accreditatie toegekend voor
Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd voor
Mocht je vereniging hierboven niet vermeld zijn, neem dan contact met ons op.
** Volgens de accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen.
Na afronding van de nascholing hebben deelnemers een verdiept inzicht in de beperkingen en bijwerkingen van psychotherapie, zijn ze vertrouwd met alternatieve benaderingen om psychisch lijden te verdragen, en hebben ze praktische handvatten om een realistische en ethisch verantwoorde therapeutische houding te integreren in hun praktijk. Hierdoor kunnen ze effectiever en genuanceerder omgaan met de verwachtingen en behoeften van cliënten.
Het inschrijfgeld bedraagt € 245,- en is inclusief het boek Verdragen door Flip Jan van Oenen.
Wil je het symposium op locatie bijwonen op donderdag 23 januari 2025, schrijf je dan hier in.
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Deze nascholing is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundig specialisten en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines.