Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
In de zorg wordt veel gevraagd van zorgverleners. Maar zorgen we wel goed genoeg voor onszelf, zodat we ook optimaal voor elkaar en voor onze cliënten kunnen blijven zorgen? Geïnspireerd door het nieuwe boek van Remke van Staveren organiseren we op vrijdag 4 april een dag die geheel in het teken staat van mentale gezondheid en veerkracht voor zorgverleners.
In de zorg wordt veel gevraagd van zorgverleners. Maar zorgen we wel goed genoeg voor onszelf, zodat we ook optimaal voor elkaar en voor onze cliënten kunnen blijven zorgen? Geïnspireerd door het nieuwe boek van Remke van Staveren, Een dun streepje toeval: hoe een psychiater mentaal herstelde en jou dat ook gunt, organiseren we op vrijdag 4 april een dag die geheel in het teken staat van mentale gezondheid en veerkracht voor zorgverleners.
Deze nascholing biedt inzicht en inspiratie rondom belangrijke vragen: Hoe blijf je zelf mentaal gezond in een veeleisend werkveld? Hoe ga je om met je eigen mentale kwetsbaarheid en wat heb je nodig om te herstellen als het even niet meer gaat? Gelukkig zijn is niet hetzelfde als een goed leven leiden. Om fysiek en mentaal gezond te blijven, blijken de relaties die we aangaan dé sleutel tot een goed en zinvol leven.
Naast de inzichten van dagvoorzitter Remke van Staveren biedt hoogleraar Herstelbevordering Stynke Castelijn met ‘de verhalen die ons vormen’ een frisse blik op onze kijk op zorg, herstel en verbinding; belicht psychiater Antoinet Oostindiër het belang van zelfzorg voor zorgverleners; en reflecteert de kersverse hoogleraar Zingeving, leefstijl en geestelijke gezondheid Rogier Hoenders op hoe we ons leven meer betekenis kunnen geven, zowel voor onszelf als in ons werk met cliënten.
Deze dag is er niet alleen om naar inspirerende sprekers te luisteren – het is vooral een uitnodiging om samen te doen en te ervaren. Ontdek hoe je kunt luisteren zonder je energie te verliezen of hoe dansen je hersenen kan stimuleren. Ervaar hoe verbindend en verkwikkend samen zingen voor jou kan zijn. Of kies je liever voor een begeleide mindfulness-wandeling in de omliggende natuur? Deze en andere actieve sessies helpen je los te komen van de dagelijkse routine en bieden ruimte om de focus op je eigen mentale gezondheid te richten.
Aan het einde van de dag hopen we dat je naar huis gaat met nieuwe inzichten, concrete handvatten en frisse energie zodat je goed voor jezelf kunt blijven zorgen – en daarmee voor anderen. Jij en ik mentaal gezond is een inspirerende nascholing én een waardevol cadeau aan jezelf.
Alle deelnemers krijgen een exemplaar van Een dun streepje toeval cadeau.
De afgelopen jaren nemen mentale klachten wereldwijd toe, onder alle leeftijdsgroepen. Er zijn allerlei speculaties over het waarom: toenemende studie- en werkdruk, sociale media, individualisme en sociaal isolement. Het idee dat we rijk, beroemd en gelukkig kunnen worden als we maar ‘in onszelf geloven’ en er hard genoeg voor werken, lijkt de boventoon te voeren. Het leven is misschien niet maakbaar, maar sommige dingen hebben we zelf in de hand. Tijdens deze lezing hoopt Remke van Staveren je te inspireren om op zoek te gaan naar wat jou mentaal gezond houdt. Wat zijn de uitkomsten van het langstlopende onderzoek ooit naar een ‘goed leven’? Wat betekent dat voor jou?
Ieder mens wordt gevormd door wat we meemaken in ons leven. Soms kunnen gebeurtenissen leiden tot periodes van lichamelijke en psychische kwetsbaarheid. We kunnen in die periode veel leren van elkaar door herstel-en ervaringsverhalen met elkaar te delen. Delen kan namelijk helend werken voor degene zelf, maar ook voor anderen. Iedereen heeft een eigen uniek verhaal, en in deze lezing wordt de kracht van deze verhalen centraal gesteld door ze te belichten vanuit de wetenschap.
Keuze uit vijf workshops
Deze sessie richt zich op het toepassen van impliciet leren tijdens bewegingssessies. Het doel van het intermezzo is om deelnemers aan te moedigen om op hun eigen manier en in hun eigen stijl te reageren op de gegeven opdrachten. De belangrijkste filosofie is dat alles wat de dansers doen goed is, zolang het veilig blijft. Niets is fout! Voor beginnende leerlingen is het bewegingsproces vaak meer impliciet dan expliciet. Dit betekent dat hun acties efficiënter worden wanneer ze beslissingen nemen en deze omzetten in persoonlijke, fysieke uitdrukkingen. Impliciete acties bieden individuen de kans op betekenisvolle antwoorden, en creëren ruimte voor zelfevaluatie en zelfexpressie.
Iedereen in ons vakgebied wordt blootgesteld aan unieke uitdagingen die invloed kunnen hebben op ons welzijn. Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de risicofactoren die met ons werk samenhangen en ontdek je hoe preventie een rol kan spelen, zowel in het werkdomein als privé. Daarnaast leer je hoe je vroege signalen van stress of overbelasting bij jezelf en collega’s kunt herkennen. Deze lezing biedt waardevolle inzichten en praktische handvatten om gezondheid en veerkracht te versterken.
Keuze uit vijf workshops
Prof.dr. Rogier Hoenders verkent de cruciale rol van zingeving in de fysieke en mentale gezondheid van zowel patiënten als behandelaars. Aan de hand van inspirerende inzichten wordt belicht hoe zingeving kan bijdragen aan duurzame gezonde leefstijlveranderingen en een beter welzijn. Daarnaast wordt besproken hoe een integratie van leefstijl en zingeving kan helpen om de huidige uitdagingen in de ggz aan te pakken.
Hallo, ben ik verbonden?
Anne Marsman en Frank Bonekamp
In deze interactieve workshop onderzoeken we hoe verbinding met jezelf de basis vormt voor goede zelfzorg, en voor veilige en betekenisvolle relaties met anderen. Want alleen in verbinding voelen we ons wezenlijk veilig.
Samen zingen en improviseren
Femke Temmink
In deze sessie gaan we zingen, spelen (oftewel, experimenteren) en maken. Onze stemmen zijn de instrumenten en Femke Temmink geeft oefeningen en gereedschappen om alles samen te brengen. We beginnen met kleine stappen en duidelijke kaders. Gedurende de sessie komt er steeds meer vrijheid en creativiteit.
Een bosbad met de Buitenbroeder: dompel jezelf onder in het hier & nu
Docus Engwerda (de Buitenbroeder)
Tijdens deze fysieke wandeling ontdek je de kracht van bewegen in de natuur. Niet alleen is het goed voor je fysieke gezondheid, het heeft ook een positieve invloed op je mentale en emotionele welzijn. De natuur biedt de ruimte om op een diep niveau te ontspannen, stress te verminderen en meer verbinding te voelen met je lichaam en het huidige moment. Deze wandeling biedt een unieke kans om jezelf op te laden en je energie weer in balans te brengen.
Andere workshops zijn momenteel nog in voorbereiding en worden op een later moment bekendgemaakt. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates!
is psychiater bij BuurtzorgT. Ze nam het initiatief voor HART voor de GGZ, een beweging die zich inzet voor een meer compassievolle en herstelondersteunende ggz. Bij Boom uitgevers publiceerde ze verschillende boeken, waaronder Minder slikken, over het verantwoord afbouwen van psychofarmaca. Haar meest recente boek, Een dun streepje toeval, bespreekt mentale gezondheid en wat wij daarvoor nodig hebben. Het eerste exemplaar zal aan het einde van het symposium uitgereikt worden.
is initiatiefnemer en directeur van Stichting Socialrun, bestuurder van verschillende maatschappelijke stichtingen en projectleider bij Traumanet.
is hoofd Onderzoek bij Lentis Research en bijzonder hoogleraar Herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen. Zij initieert en doet onderzoek naar herstel, schrijft richtlijnen, begeleidt promovendi, geeft colleges en maakt zich sterk voor het stimuleren van herstelgericht werken. Het welzijn van de patiënten staat bij al haar werk centraal.
is sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV), cognitief gedragstherapeutisch werker en runningtherapeut. Hij is onder meer werkzaam geweest in een FACT-Team, bij de acute dienst en bij BuurtzorgT. Momenteel neemt hij als “de Buitenbroeder” zijn cliënten mee de natuur in, waar hij door middel van een lichaams- en ervaringsgerichte benadering werkt aan hun herstel.
is voormalig klassiek balletdanser en internationaal balletmeester, en zet zich in voor kunst en inclusie. Voor hem is kunst een innerlijke kracht die zingeving, autonomie en levenskwaliteit biedt. Vanuit deze visie ontwikkelde hij Switch2move, dat mensen met verschillende mogelijkheden ondersteunt door dans en muziek. Switch2move’s wetenschappelijk onderbouwde programma’s stimuleren beweging en zelfregie, resulterend in fysieke, mentale en sociale verbeteringen.
is psychiater en hoofd Onderzoek van TOPGGZ Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis. Ook is hij inhoudelijk projectleider van Lentis Leefstijl voor de gezondheid van patiënten en medewerkers. Daarnaast is hij hoogleraar Zingeving, leefstijl en ggz en doet hij onderzoek naar mindfulness, compassie, zingeving en duurzame gedragsverandering voor een gezonde leefstijl.
is psycholoog en gepromoveerd op onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen. Ze is initiatiefnemer en hoofdredacteur van het online platform traumanet.nl.
is psychiater en initiatiefnemer van AerreA, een sggz-instelling exclusief voor zorgprofessionals te Wormer.
is workshopleider en koordirigent. Daarnaast is ze docent en coördinator aan de opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Met beide benen op de grond en de nodige relativering neem zij deelnemers stap voor stap mee, zowel muzikaal als mentaal. In de meer dan 25 jaar dat zij met groepen werkt, heeft Femke gezien dat samen zingen mensen dichter bij elkaar én dichter bij zichzelf brengt. Daarom is het haar missie om zoveel mogelijk mensen te faciliteren bij het zingen en spelen.
Voor deze nascholing wordt accreditatie aangevraagd voor
Mocht je vereniging hierboven niet vermeld zijn, neem dan contact met ons op.
* Alle relevante programma’s van Boom Psychologie & Psychiatrie Academy zijn geaccrediteerd door de NVvP daar een instellingsaccreditatie is erkend.
** Volgens de accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen.
Deze nascholing richt zich op het versterken van mentale gezondheid en veerkracht van zorgverleners in een veeleisend werkveld. Door inspirerende inzichten, persoonlijke reflectie en ervaringsgerichte workshops leren deelnemers hoe zij beter voor zichzelf kunnen zorgen en verbinding kunnen maken met anderen. Het doel is om met nieuwe energie, praktische handvatten en een frisse blik terug te keren naar werk en privéleven.
Het inschrijfgeld bedraagt € 355,-.
Bij inschrijving t/m 4 februari 2025 betaal je het aantrekkelijke vroegboektarief van € 295,-.
POH-GGZ’ers en SPV’ers kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief van € 295,-, of € 245,- bij inschrijving t/m 4 februari 2025.
Heb je geen accreditatie of certificaat nodig? Dan betaal je slechts € 249,-.
A(N)IOSsen, PIOG’s en voltijdstudenten betalen € 215,- (alleen geldig met een verklaring van de opleider).
Alle deelnemers krijgen het boek Een dun streepje toeval (ter waarde van € 22,95) cadeau.
Wil je de nascholing op vrijdag 4 april 2025 bijwonen, schrijf je dan hier in.
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Deze nascholing verwelkomt alle hulpverleners werkzaam in de ggz.