Het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis wordt gemaakt door het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Met het Jaarboek wil het CPG in een zo breed mogelijke kring belangstelling wekken voor de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Dit probeert het centrum te bereiken door naast wetenschappelijke ook opiniërende artikelen op te nemen, alsmede boekbesprekingen, een kroniek van het afgelopen parlementaire jaar, egodocumenten en herinneringen aan onlangs overleden prominente politici. Actuele thema’s of gebeurtenissen liggen vaak ten grondslag aan de onderwerpskeuze van de historische artikelen.
In het Jaarboek komen niet alleen wetenschappers aan het woord, maar ook journalisten en (oud-)politici. In alle bijdragen is het Nederlandse parlement in een nabij of ver verleden uitgangspunt van beschouwing; zijn positie en handelen sinds de invoering van het parlementair stelsel in 1848 staat steeds centraal.
Het centrum voor Parlementaire Geschiedenis
De kerntaak van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) behelst de serie Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945 en het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis. Daarnaast verschijnen met enige regelmaat biografieën en publicaties van (medewerkers van) het CPG over specifieke deelterreinen van de Nederlandse politieke en parlementaire geschiedenis.
Het CPG is een onderdeel van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het CPG doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Naast onderzoek verzorgt het CPG onderwijs over parlementaire geschiedenis en staat het de pers veelvuldig te woord over de achtergronden van actuele politieke kwesties.