Over Geschiedenis van de seksualiteit
‘Seks’ en ‘seksualiteit’ zijn intensieve, zwaarbeladen, ‘hete’ begrippen, die aangrenzende begrippen enigszins in de schaduw stellen. Daarom wil ik onderstrepen dat de seksualiteit hier slechts een voorbeeld is van een algemeen probleem waar ik me al ruim vijftien jaar over buig en dat me al ruim vijftien jaar achtervolgt. Dit probleem is richtinggevend voor bijna al mijn boeken: hoe is in de westerse samenlevingen de productie van discoursen die (in ieder geval gedurende enige tijd) iets van waarheidswaarde hebben, verbonden met de verschillende mechanismen en instituties van de macht? - Michel Foucault -
Geschiedenis van de seksualiteit deel 1-2-3
Geschiedenis van de seksualiteit vormt het fascinerende testament van Michel Foucault. In dit werk zijn we getuige van een omwenteling in zijn denken, waarbij een analyse van machtsstructuren gaandeweg wordt aangevuld met bestaansesthetica. De nu in één band uitgegeven drie delen vormen samen een uiterst relevante verkenning van de complexe relatie tussen seksualiteit, macht en subjectiviteit.
In het verlengde van zijn eerdere werk begint Foucault met een ontmaskering van het moderne vertoog over seksualiteit als een verfijnd machtsspel, waarin wij als subjecten worden gevormd. Vervolgens richt Foucault zijn aandacht op de klassieke oudheid en het vroege christendom, waar hij een andere omgang met seksualiteit ontdekt. De vraag naar de macht wordt hierbij vervangen door de vraag naar de relatie tussen waarheid en leven en dan vooral de waarheid van het eigen leven.
Geschiedenis van de seksualiteit is nog altijd een werk van grote betekenis. Hoe duiden we immers de overvloed aan seks en het spreken over seks terwijl er tegelijkertijd een ‘nieuwe preutsheid’ bestaat? Het boek levert een waardevolle toevoeging aan actuele debatten over seksuele vrijheid, identiteit, sociale media, feminisme, religie en seksualiteit.
Michel Foucault
Michel Foucault (1926-1984) behoort tot de grootste Franse denkers van de twintigste eeuw. Zijn veelgelezen werken over onder meer de waanzin, de gevangenis en ‘de zorg voor zichzelf’ zijn van grote invloed geweest op de filosofie, de sociale wetenschappen en de menswetenschappen.
In 1966 verwierf Foucault internationale bekendheid met het boek De woorden en de dingen. Naast zijn universitaire werk trad hij vaak als activist op de voorgrond. In de jaren zeventig onderzocht Foucault de relatie tussen soevereine en disciplinerende macht. Foucault zocht daarbij naar middelen om weerstand te bieden tegen waarheids- en machtspraktijken die de mens in een keurslijf plaatsen en onderwerpen. De laatste jaren van zijn leven richtte hij zich op vrijheidspraktijken door een onderzoek naar de zelfervaring van het subject.
Foucault benadert wijsgerige vraagstukken vanuit een historisch perspectief. Zijn kenmerkende archeologische aanpak is erop gericht de filosofische fundamenten van onze kennis bloot te leggen. Deze methode heeft geleid tot baanbrekende inzichten over het subject, waarheid en macht, die de filosofie tot op de dag van vandaag ingrijpend hebben beïnvloed.
Eerder verschenen bij Boom
Geschiedenis van de waanzin, herziene editie 2013
De woorden en de dingen. Een archeologie van de menswetenschappen, derde druk 2017
Geboorte van de kliniek. Een archeologie van de medische blik, herziene editie 2008
Breekbare vrijheid. Teksten en interviews, tweede druk 2009
De moed tot waarheid. Colleges aan het Collège de France (1983-1984), derde druk 2018
De geboorte van de biopolitiek. Colleges aan het Collège de France (1979), 2013